Sejarah Nuralis Agro

KEPAKARAN NURALIS adalah membantu penternak ayam kampung untuk menjadi usahawan ternakan ayam kampung yang berjaya dan boleh mendapat pulangan yang lumayan.

ALHAMDULILAH, pada masa ini kami adalah satu-satunya pusat latihan ternakan ayam kampung yang lengkap dan komprensif di Malaysia.

Sehingga hari ini, Kami juga telah melatih lebih 400 orang peserta menjadi usahawan penternakan ayam kampung di Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Pada 2013, kami juga telah membekalkan sebanyak 42,000 ekor anak ayam kampung ketujuh daerah di Malaysia dibawah Program TOUCH POINT anjuran MoA.

Pada 21 Oktober 2014, Kami telah dilantik oleh unit Agropreuner Muda & Strategi Lautan biru Kebangsaan, MoA, untuk menjadi Syarikat Peneraju Swasta (Company Anchor/Mentor) untuk membimbing belia dalam industri ternakan ayam kampung di Malaysia.

TETAPI SEBELUM INI, saya pernah gagal dan hampir putus asa bila hampir 80% ayam saya sakit dan mati. Saya menternak ayam secara suka-suka dan tiada asas yang betul. ikut kata kawan. Modal yang saya laburkan tidak mendapat pulangan seperti yang saya impikan. Rupa-rupanya ramai rakan penternak lain juga menghadapi masalah yang sama. Ayam saya sakit, terbantut, mati dan tidak dapat dipasarkan. Ayam saya dimakan biawak, ular, anjing dan dicuri. Saya tiada maklumat tentang makanan ayam. Saya tidak mengenali penyakit ayam yang biasa di Malaysia dan tidak tahu vaksin atau rawatan yang ada. Permintaan ayam siap proses sangat tinggi tapi saya tidak tahu menyembelih dan memproses ayam. Telur ayam banyak tapi saya tidak tahu memggunakan bagaimana hendak mengunakan incubator. Saya juga terpaksa menggunakan wang simpanan sendiri kerana tidak tahu tentang bantuan- bantuan yang ada.

SEHINGGALAH saya bertemu dengan dua guru yang memberi ilham kepada saya. Pada jun 2012 saya bertemu dengan Penternak Jaya Negeri Melaka. Beliau mengajar saya sistem penternakan ayam kampung asli yang betul dan membawa keuntungan yang berlipat kali ganda.

Pada Jun 2013 saya berguru pula dengan seorang usahawan ternakan ayam kampung kacuk yang terbesar di Malaysia. Saya mempelajari sistem ternakan yang betul dari sudut cara pembinaan reban, makanan, penyakit, vaksin, pemasaran dan cashflow syarikat. Kami mendapat panduan, bimbingan, ilmu dan mentor yang sangat berguna.

Kami menghadiri kursus, seminar, lawatan kerja bukan sahaja di ladang-ladang di Malaysia, malah sampai ke SAHA Farm di Thailand, ladang ternakan ayam ke-3 terbesar di Thailand dengan kadar pengeluaran penyembelihan 1 juta ekor ayam sehari.

AKHIRNYA saya menubuhkan Nuralis Agro Sdn Bhd dengan objektif ingin membimbing ramai belia, bakal pesara, bakal penternak dan penternak sedia ada untuk mendalami cara yang terbaik menternak ayam agar mereka mendapat pulangan yang membanggakan.

Modern Flats

Say hello to Avenue. This is the February 2014 club theme, with it's clean design it will be perfectly suitable for your business, news or any other kind of website.

Continue Reading

Interior Design

Avenue comes with 8 different styles showing you what you can make out of this theme. All UIkit features, like dropdowns, icons and navigations are included.

Continue Reading